Ευχάριστα νέα για τους εκδρομείς του Πάσχα από το… μέτωπο των αυτοκινητόδρομων, οι εργασίες στους οποίους βρίσκονται στην τελική ευθεία, αλλάζοντας πλέον οριστικά τον οδικό «χάρτη» της χώρας.

Η πασχαλινή έξοδος φέτος αναμένεται να γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της, οδηγώντας σε σύχγρονο οδικό δίκτυο, αφού εκτός απροόπτου, αύριο, Μεγάλη Τρίτη θα παραδοθεί η Εθνική Οδός Κορίνθου – Πατρών, ενώ την Μεγάλη Πέμπτη προγραμματίζεται να δοθεί στην κυκλοφορία η σήραγγα Κλόκοβας, μαζί με τα 34 χιλιόμετρα που είναι μέχρι την παράκαμψη Αγρινίου της Ιόνιας οδού, κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση των ταξιδιωτών προς τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Η παράδοση του βόρειου τμήματος της Ιόνιας Οδού αναμένεται στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαίου.

Αυτό σημαίνει ότι το ταξίδι για όσους επιλέξουν φέτος να γιορτάσουν το Πάσχα στις πατρογονικές τους εστίες, θα είναι αρκετά πιο γρήγορο, ασφαλές και ξεκούραστο και αυτή τη φορά χωρίς την καταβολή διοδίων, τα οποία όταν ολοκληρωθούν στο σύνολό τους οι εργασίες στους αυτοκινητοδρόμους, αναμένονται ιδιαίτερα τσουχτερά!

74,50 ευρώ «πήγαινε – έλα»!

Η παράδοση των νέων τμημάτων των αυτοκινητόδρομων φέρνει αλλαγές και στον «χάρτη» των διοδίων, με αυξήσεις και μειώσεις στις τιμές. Εκείνο που, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι πότε θα λειτουργήσουν τα νέα διόδια και συγκεκριμένα αν θα λειτουργήσουν πριν ή μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», όταν παραδοθεί το σύνολο των υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων για τα Ι.Χ., η διαδρομή Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα κοστίζει 30,75 ευρώ, η διαδρομή Αθήνας – Πάτρας 11,50 ευρώ και το Αντίρριο – Ιωάννινα 12,45 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Αθήνα – Πάτρα. Στη διαδρομή Ελευσίνας – Πάτρας, η Ολυμπία Οδός θα λειτουργεί πέντε μετωπικούς σταθμούς: στην Ελευσίνα, στον Ισθμό, στο Ζευγολατιό, στον Ελαιώνα Αιγιαλείας και στο Ρίο, οι οποίοι θα χρεώνουν συνολικά 11,50 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας η περιμετρική της Πάτρας θεωρείται αστικός δρόμος και δεν θα έχει διόδια.

Ιονία Οδός. Στη διαδρομή Αν­τιρ­ρίου-Ιωαννίνων (όταν παραδοθεί ολόκληρη) η Νέα Οδός θα λειτουργεί τέσσερις σταθμούς διοδίων: στην Κλόκοβα (Ι.Χ. 2,95 ευρώ), στο Αγγελόκαστρο (Ι.Χ. 3,50 ευρώ), το Μενίδι (Ι.Χ. 2,95 ευρώ) και το Τέροβο (3,05 ευρώ). Συνολικά λοιπόν για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 12,45 ευρώ. Επομένως, αν προσθέσουμε τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (Ι.Χ. 13,30 ευρώ), τότε η διαδρομή Αθήνας – Ρίου – Ιωαννίνων για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 37,25 ευρώ.

Ε65. Το τμήμα περιλαμβάνει δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων: στους Σοφάδες και στα Τρίκαλα (τα οποία θα «χρεώνουν» τα Ι.Χ. 3,10 ευρώ και 1,95 ευρώ αντίστοιχα). Αρα η διαδρομή Αθήνας – Καλαμπάκας, μέσω εθνικής οδού, παλαιάς εθνικής (για το τμήμα Λαμίας – Ξυνιάδας) και Ε65, θα κοστίζει 17,65 ευρώ.

πηγή