Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος παραβρέθηκε στις φετινές εορτές Σουλίου και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης του ομώνυμου ιστορικού Δήμου να δηλώνει ότι «η ελευθερία είναι βιωματική κατάσταση» και την εξαιρετική ομιλία του Καθηγητή Μαθηματικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτη Τσαμάτου, που ζωντάνεψε τα κατορθώματα των Σουλιωτών, στάλθηκε το μήνυμα ότι το Σούλι δείχνει το δρόμο στη σύγχρονη Ελλάδα!

Τι είπε ο Πρόεδρος
Ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο του Σουλίου και δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «το έπος του Σουλίου διδάσκει, διαχρονικώς, ότι για μας, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι, κυριολεκτικώς, βιωματική κατάσταση. Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να υπάρξουμε, να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας, να διαφυλάξουμε την Ιστορία μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί. Αυτό το αίσθημα ελευθερίας μας οδηγεί και σήμερα να υπερασπιζόμαστε, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και χωρίς ίχνος υποχωρητικότητας, την κυριαρχία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα σύνορά μας, άρα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς, οι Έλληνες, το καθήκον μας τόσον έναντι της Πατρίδας μας και του Έθνους μας όσο και έναντι της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας οικογένειας».
Παραλαμβάνοντας τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη Σουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε τα εξής: «Αφήνω, ως Επίτιμος Δημότης του Δήμου σας, τις αδούλωτες βουνοκορφές του Σουλίου, κλείνοντας στην ψυχή μου, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένα κορυφαίο δίδαγμα: Το Έθνος μας, το Έθνος των Ελλήνων ή θα υπερασπισθεί, δίχως ίχνος συμβιβασμού, την Ελευθερία ή δεν πρόκειται να αρθεί στο επιβαλλόμενο ύψος των περιστάσεων, τόσον ως κληρονόμος της αρχαίας παρακαταθήκης του όσο και ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και ισότιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να είσθε βέβαιος ότι το δίδαγμα αυτό θα είναι δείκτης πορείας κατά την επιτέλεση της αποστολής μου. Να είστε βέβαιος ότι θα πράξω, με όλες μου τις δυνάμεις, ό,τι μου αναλογεί προκειμένου ν’ ανταποκριθώ στις απαιτήσεις που εγείρει η μεγάλη τιμή, την οποία σήμερα μου επιδαψιλεύσατε».

Λίκνο ελευθερίας…
Ο καθηγητής κ. Τσαμάτος στάθηκε στο φρόνημα των Σουλιωτών, που αποτέλεσε και αποτελεί λίκνο ελευθερίας και αρετής. Όπως τόνισε, οι Σουλιώτες μπορεί να είναι οδηγοί και εμπνευστές του σήμερα. Η μνήμη τους πρέπει να καταυγάζει τα έργα μας, το ήθος τους να φωτίζει τα βήματά μας, η λάμψη της θυσίας τους να κρατά ορθή την ψυχή στις επάλξεις του χρέους.
Κατά τα λοιπά, μετά τη θεία λειτουργία στον παλαιοχριστιανικό ναό του αγίου Δονάτου και τη δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Γηρομερίου, Φιλιατών και Πάργας κ.κ. Τίτου, πλαισιωμένου από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Βελισσάριο Σάντα και ιερείς της Μητροπόλεως, έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου. Η συμμετοχή κόσμου ήταν ικανοποιητική, ενώ παρόντες ήταν οι βουλευτές Μάριος Κάτσης, Βασίλης Γιόγιακας, Χρήστος Παππάς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, που απηύθυνε χαιρετισμό, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, που επίσης απηύθυνε χαιρετισμό, οι πρώην βουλευτές Αντώνης Μπέζας και Ηλίας Βεζδρεβάνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιάννης Καψάλης, ο Αρχηγός ΓΕΣ, οι Διοικητές της 1ης Στρατιάς και της 8ης Μεραρχίας, κ.λπ.

πηγή