Εβδομήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, όταν οι δυνάμεις κατοχής δολοφόνησαν 92 αμάχους, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά και 37 γυναίκες, πυρπόλησαν 43 σπίτια και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του χωριού!

Η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Τοπική Κοινότητα Λιγκιάδων, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, διοργανώνουν από σήμερα τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, στις οποίες θα δώσει το «παρών» και ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Βάλτερ Στέχελ. Χθες μάλιστα επισκέφθηκε εθιμοτυπικά το Δημαρχείο και την Περιφέρεια.
Συμβολική παρουσία
Η παρουσία του Γενικού Προξένου στις εκδηλώσεις μνήμης είναι συμβολική, ειδικά αυτές τις ημέρες και μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών που έφεραν μεγάλη άνοδο στο ακροδεξιό κόμμα AFD, καθότι εκτός από την καταδίκη των θηριωδιών του ναζισμού στέλνεται κι ένα μήνυμα για την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό τόνισε άλλωστε και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, μεταφέροντας παράλληλα την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Γερμανία και επισημαίνοντας στον κ. Στέχελ την ανάγκη όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες να σκύψουν με μεγάλη προσοχή πάνω από το πρόβλημα αυτό που εμφανίζεται σιγά σιγά σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Το πρόγραμμα
Οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή, ώρα 8 μ.μ., στον Πολυχώρο «Δ. Χατζή», με προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Μπαλκόνι Μνήμες Κατοχής», σε σκηνοθεσία Χρύσανθου Κωνσταντινίδη.
Αύριο, Σάββατο και ώρα 10 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Λιγκιάδες. Το απόγευμα, στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Λαμπαδηδρομία και η δεύτερη μέρα θα κλείσει με μουσική εκδήλωση, με το Σύνολο εγχόρδων με συνοδεία πιάνου, του Δημοτικού ωδείου Ιωαννίνων. Θα ερμηνεύσει έργα των Albinoni, Bach, Shostakovich και Χατζιδάκι.
Μεθαύριο, Κυριακή, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον μαρτυρικό τόπο των Λιγκιάδων, όπου οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών στις 3 Οκτωβρίου του 1943 μετέτρεψαν το χωριό σε κόλαση, καίγοντας σπίτια και εκτελώντας τους περισσότερους από τους κατοίκους. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στις 10.45 θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις στον χώρο του μνημείου. Στις 11 π.μ. θα μιλήσει ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Π. Κολόκας και θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
* * *
• Δηλώσεις συμμετοχής για κατάθεση στεφάνων στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Ιωαννιτών, τηλ.: 2651-361110.

πηγή