Αποκρουστική και θλιβερή η εικόνα. Στο πανέμορφο φαράγγι του Καλαμά τα παρόχθια πλατάνια διαλύονται… Αφού ξεραίνονται, καταρρέουν και παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του ποταμού.
Στο φαράγγι του Καλαμά, όπως και στα διπλανά «Σπυροπηγάδια» στα Στενά του, ανάμεσα από το Πολύδροσο και τις Πέντε Εκκλησιές, τα άλλοτε αγέρωχα σκιερά πλατάνια, δίπλα ακριβώς από τον θρυλικό «Θύαμι», αρχίζουν να θυμίζουν νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του Εργαστηρίου Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, που υπογράφει ο Γεώργιος Καρέτσος, «στον ποταμό Καλαμά, η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με νεκρά δένδρα να αριθμούνται σε χιλιάδες. Εντοπίστηκαν πάρα πολλές νέες εστίες προσβολής, οι οποίες θα συνεχίσουν να διευρύνονται με τη νέκρωση όλων των δένδρων πλατάνου σε αυτές τις θέσεις. Οι συνέπειες της ασθένειας, στο εγγύς μέλλον, αναμένεται να είναι τραγικές στον συγκεκριμένο ποταμό, με καταστροφή του μεγαλύτερου τμήματος της παρόχθιας βλάστησης των πλατάνων».
Η έκθεση αυτή συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και τεσσεράμισι χρόνια μετά επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων. Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani, ο οποίος εισβάλει στον κορμό, τα κλαδιά ή τις ρίζες, από πληγές στον εξωτερικό φλοιό του δένδρου.
Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, καθώς κατά την εξέλιξή της, νεκρώνει πλατάνια κάθε ηλικίας και μεγέθους, ενώ μεταδίδεται στα δένδρα, από τις συνενώσεις μεταξύ των ριζών τους. Ιδιαίτερα, ο πλάτανος είναι ευάλωτος από τον ένοχο αυτό μύκητα.
H. M.

πηγή