Την Ολυμπιακή Φλόγα υποδέχθηκαν χθες το απόγευμα τα Γιάννενα, σε μια λιτή τελετή που στήθηκε στην κεντρική πλατεία.

Οι Γιαννιώτες απέδωσαν τιμές στο σύμβολο του ολυμπισμού, που ξεκίνησε από την αρχαία Ολυμπία το μακρύ ταξίδι του προς την πόλη Πιονκ Τσανγκ της Δημοκρατίας της Κορέας, όπου θα διεξαχθούν οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Για ένα σύμβολο με οικουμενική σημασία και πανανθρώπινη αξία, έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ενώ ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Θανάσης Βασιλειάδης, μίλησε για την περηφάνια με την οποία η Ελλάδα δίνει τη φλόγα των αγώνων με τους συμβολισμούς που αυτή μεταφέρει.
Σημαντικοί αθλητές αλλά και εκπρόσωποι του πολιτισμού είχαν την τιμή να τρέξουν στους δρόμους της πόλης, μεταφέροντας στα χέρια τους τη δάδα με τη Φλόγα. Το βωμό άναψε με φανερή συγκίνηση ο Στέφανος Ντούσκος, ολυμπιονίκης στους αγώνες του Ρίο.

Οι λαμπαδηδρόμοι
Στη διαδρομή της μέσα στα Γιάννενα τη φλόγα μετέφεραν οι εξής λαμπαδηδρόμοι:
• Δημήτρης Υφαντής (τραγουδιστής)
• Χρήστος Τσιούρης (Παγκόσμιος Πρωταθλητής άλμα εις μήκος ΑμΕΑ Λονδίνο)
• Μιχάλης Παππάς (4ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στα 4χ400)
• Στέφανος Ντούσκος (Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία στο Ρίο)
Ο Γιάννης Τσίλης (Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία στο Ρίο) και η Άννα Μπογά (8η στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Άρσης Βαρών, Φέρντε της Νορβηγίας), θα μεταφέρουν την φλόγα σήμερα το πρωί για να την παραδώσουν στην Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι της μέχρι τη Δημοκρατία της Κορέας.

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου
«Τα Γιάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, υποδέχονται την Ολυμπιακή Φλόγα. Τη φλόγα που φωτίζει ιστορία χιλιάδων ετών, παραμένοντας σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών», τόνισε, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.
Και σε άλλο σημείο ανέφερε: «η Φλόγα της Ολυμπίας ενώνει τον κόσμο. Είναι το φως της ελπίδας! Αυτό είναι και το μήνυμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, που αναδεικνύει στην πράξη όλα όσα ενώνουν τον κόσμο. Με το ίδιο πνεύμα οι κάτοικοι και ο τόπος μας υποδέχονται τη Φλόγα στα Γιάννινα, επιβεβαιώνοντας την πίστη και την εμμονή στις αρχές της ευγενούς άμιλλας, στο συνδυασμό των σωματικών αρετών και των πνευματικών επιτεύξεων, διαχρονικά ιδανικά του Ελληνικού τρόπου σκέψης.

»Ανάβουμε λοιπόν το βωμό, στην πατρίδα των μεγάλων εθνικών ευεργετών, που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και στην πρώτη διοργάνωση, το 1896 στην Αθήνα κι ευχόμαστε στην ολυμπιακή Φλόγα, καλό ταξίδι μαζί με την ευχή έστω ένα «ψήγμα» από τους συμβολισμούς που μεταφέρει, να βρουν πρόσφορο έδαφος και να ακουμπήσουν τον σημερινό ταραγμένο κόσμο μας».

πηγή