Άλλη μία διεθνής κατάταξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι το επίπεδο του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου που επιτελείται στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου παραμένει υψηλό, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως εξάλλου και όλα τα ΑΕΙ της χώρας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.

Αυτή τη φορά, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Πρυτανεία, το Πανεπιστήμιο συμπεριλαμβάνεται στα χίλια καλύτερα ιδρύματα του κόσμου, καταλαμβάνοντας τη θέση 585 στον κατάλογο που δημοσίευσε το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων (Center for World University Rankings – CWUR). Σε επίπεδο χώρας βρίσκεται στην τέταρτη θέση ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ.
Κριτήρια κατάταξης
Από μία βάση 27.000 Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σχηματίστηκε η νέα λίστα με τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, όπως έκανε γνωστό η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων – CWUR δημοσιεύει τη μοναδική παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων που μετρά την ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των φοιτητών, καθώς και το κύρος των μελών ΔΕΠ και την ποιότητα της έρευνάς τους χωρίς να στηρίζεται σε έρευνες και δεδομένα του κάθε Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ενδεικτικά, η Πρυτανεία σημειώνει ότι η συγκεκριμένη κατάταξη βασίζεται σε δείκτες όπως η ποιότητα της εκπαίδευσης, η επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων, η ποιότητα προγραμμάτων σπουδών, ο αριθμός δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και ο δείκτης απήχησής τους, ο αριθμός αναφορών, ο δείκτης επιστημονικής ποιότητας (h-index) και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Ικανοποίηση Πρυτανείας
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν κρύβουν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τoυς για τη νέα αυτή επιτυχία και με την ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα θερμά και εγκάρδια συγχαρητήριά τους προς όλους τους καθηγητές, λέκτορες, ερευνητές, διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτητές του Ιδρύματος, καθώς και προς το συνολικό διοικητικό και λοιπό προσωπικό, γιατί, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «παρά τη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζει δυναμικά να παράγει υψηλής ποιότητας διδακτικό και ερευνητικό έργο και παράλληλα επιτυγχάνει να διασφαλίζει διακεκριμένες θέσεις σε διεθνείς αξιολογήσεις».

πηγή